Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


II. HU-BA napi beszámolónk 

Képes "jelentés" itt >>>

2010. augusztus 18-án, szerdai napon 10 órától folyamatosan érkeztek a Gödöllőről, Sümegről és környékéről, Bazsiból, Ajkáról, Veszprémből, Szombathelyről, Budapestről, Kanadából és még „Vietnámból” is.

Zöldy Pál (szociálpedagógus, szerkesztő) köszöntötte a vendégeket. Köszöntőjében kiemelte, miért fontos Megyernek ez az esemény – mi, vendégvárók be akarjuk fogadni azokat a szakmai tapasztalatokat, tudást, amit a vendégek magukkal hoztak és megosztanak velünk.

A szakmai beszélgetést Koppány Gábor (Budapest) kezdte, melyet a Bartha Ildikó (Gödöllő – MGE) egészített ki. A kötetlen, baráti beszélgetésen megerősítést nyert, hogy a honos magyar baromfi miért kívánatosabb a háztáji baromfitartók körében. A viszontkérdések során szóba került az elfogadás előtt álló hungarikum törvény, melyet sajnálatos módon a magyar őshonos fajtákban érintett szakemberekkel, tenyésztőkkel és állattartókkal nem vitattak meg, nem kérték ki véleményüket. Bartha Ildikó szerint túl kellene lépni csak a génmegőrzésre fenntartott létszámon, hogy egy nagyobb bázis alakulhasson ki a fajták népszerűsítésének céljából.

Szentes László Bazsi Község polgármestere a tavalyi évben településükön kihelyezett baromfik helyzetéről számolt be. Pontos statisztikai kimutatást ismertetett, mely tartalmazta az ivararányt, a természetes elhullást, a vágást és a tojáshasznosítást. Megfogalmazta a tartók véleményét, mely egyértelműen pozitív a fajták mellett. Mesterségesen és természetesen is tovább szaporítják és tartják a továbbiakban.

Ebédre a helyi alapanyagokból és a frissen vágott kakas belsőségekből készült megyeri ragus lecsót készített cukkínivel Sárközi Zsolt.

A finom falatokhoz Egly Márk  tartott borkóstolót és kínálta a sümegi Palota Pince kézműves borászatának borait (Erek, Vesperas és a Villa Rustica). 

 Az ebédet lejárandó, végignéztük a települést. Séta közben átbeszélgettük az előadáson elhangzottakat.

Sétából visszatérve Polgár Emese a FAUNA egyesület képviselőjeként ismertette tevékenységüket. Állatvédős gondolatai nagyon sok ponton találkoztak a HU-BA szellemiségével. A hallgatóság köreiben elhangzott, hogy nincs szükség a „Négy mancs” által gerjesztett – inkább károkat okozó – nagyközönséget sokkoló álproblémák médiákban való megjelenésére.
Búcsúzóul megpróbáltuk a vendégeket teli hassal útnak engedni. Ezúttal Lokody Ákos készített boros kakaspörköltet párolt zöldségekkel.

 

 Kép

 

Kiveszőben vannak az őshonos Magyar baromfi fajták! Ezen szép, parlagi fajták állományának gyarapítása és a vidékre való visszahelyezése érdekében különös akciót szervezett a Gödöllői Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet. Kezdeményezésük segítségével Megyerre is visszakerülhetnek az őshonos baromfi fajták, melyeket az intézet térítésmentesen helyez ki a faluba! Az intézet génbankjában év elején, mikor már kicsit jobb idő van, elkezdenek tojni az állatok. A tojóév elején termelt tojásokat azonban keltető-, vagy tenyész-tojásként még nem tudják hasznosítani. Sajnos emiatt nagyon sok értékes, kihalófélben lévő fajta tojását árutojásként értékesítik. Ennek a helyzetnek a kezelésére és az őshonos fajtáknak falusi portákra történő visszatelepítése érdekében az intézet évente több ezer tojást juttat kistelepülések lakóinak, hogy azok keltessék ki, neveljék fel, hasznosítsák, tartsák portáikon ezen őshonos Magyar fajták egyedeit.

      E kezdeményezést hallotta Szentes László - a Bazsalma Egyesület vezetője - és felvette a kapcsolatot az intézet illetékesével. Így Bazsi és Megyer is beállt azon települések sorába, ahol a lakosság őshonos baromfi fajtákat tart az udvarán. Hajlandók a keltetőtojás helyett napos csibék kihelyezésére is, így a lakosság feladata pusztán a felnevelés és a hasznosítás. Gondoljunk csak bele, milyen nosztalgikus érzés lehet idősebb rokonunknak az, hogy újra olyan tyúkot lát kapirgálni az udvarban, amilyen még az ő gyermekkorában, nagyszülei udvarán volt látható.

      Mi lehet az eredmény? Falusi portákon kapirgáló szép küllemű, gyógyszeres táp mentes, nagyszámú baromfi-állomány, mely gazdáinak jobb ízű tojást, finomabb tyúkhúslevest, ízletesebb sült csirkét szolgáltat úgy, hogy közben mi, gazdák is tettünk valamit a kiveszőfélben lévő, őshonos Magyar baromfik állományának, géntartalékának megóvása, terjesztése érdekében.

      A mi kezdeményezésünk túlnyúlik a fajtamegőrzésen, mivel a helyi életminőség javítása, az ország kulturális és gazdasági hagyományainak részeként fennmaradt háziállatfajták megóvása, a különleges minőségű állati termékek előállításához szükséges hagyományos kisállatfajták minél szélesebb körű elterjesztése, hagyományos tartása és feldolgozása is cél. Munkánk kommunikációja során törekednünk kell arra, hogy ne okozzunk kárt az elterjedt kis és nagyüzemi tartás hírnevén. Célunk, hogy bennük partnerre találjunk és ne ellenségre. Erre jó példa az Angliában elindított „Chicken out” és a „Landshare” program, amihez sikerült megnyerniük Jamie Olivert és Hugh Fearnley-Whittingstall sztárszakácsokat. Angliában a vásárlási szokásokon tudtak változtatni és nem a hagyományos termelőknek szabtak szigorúbb szabályokat. Nekik sikerült megtalálni a középutat, ami még állatbarát és nem okoz gazdasági problémát a gazdáknak. Célokat tűztünk ki magunk elé: - Felkelteni a vidéki emberek érdeklődését a házi baromfik tartására és a kertvégi veteményesek ismételt művelésére. A programot a jövőben a sikertől függően, egyéb őshonos magyar baromfifajtákra is kiterjesztjük (pulyka, gyöngytyúk, kacsa, liba). A kapott állomány Bazsiban a lakosoknál lesz elhelyezve, Megyeren pedig az egyesület által kialakított közös baromfiudvarban. Megyeren a baromfiudvar mellett egy kiskertet is szeretnénk létrehozni. Eddig a programhoz vásároltunk két keltetőgépet, és elkezdtük kialakítani a kiskertet és a közösségi baromfiudvart. - Az első beérkezett igényfelmérés nem várt sikerrel zárult. Bazsiban több mint 2000 darabos igény volt, Megyerre közel 500 db baromfi érkezett.

 

 

 

Kép

Megyer 2009. augusztus 9-én rendezte meg először a HU-BA napot, mely országosan a II. volt, Megyeren az I.

A gödöllői MGE munkatársai szakmai fórumot tartottak, mig Szentes László Bazsi polgármestere beszámolt a helyi állomány állapotáról. Köszöntőt mondott Gőgös Zoltán államtitkár és Zöldy Pál, majd a bazsi néptáncegyüttes műsora után Kalla Kálmán séf tálalt fel a hungarikumokból készített kóstolót. Tovább >>>

Meghívó >>>

 

 

 

Kép

 

 

A mappában található képek előnézete II. HUBA nap