Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bioerőmű

2010.05.01

Kép   
 
Bioerőművet tervezünk

Az első „légkondicionált” magyar település lehet Megyer

Villanyáramot, távfűtést, „távhűtést” szolgáltat a mezőgazdasági hulladék

Példátlan beruházásra készülünk. A falu távfűtő-hűtő rendszert, és aszalóüzemet építene. Az áramot is magunk termelnénk – mindezt ezt egy zöldenergia-projekt tenné lehetővé. Ez bevételt és energiaár-csökkentést is hozhatna. 

Csaknem félmilliárd forintos beruházással Megyer, hazánk legkisebb települése jövőre elektromos- és hőenergia-szükségletének nagy részét maga termelheti meg, sőt szolgáltatóvá is válhat. A falu szeptemberben biogáz-üzemre, majd biomassza-kazánra és távfűtés kiépítésére pályázik. A zöldenergia minden egyes kalóriáját hasznosítani kívánjuk.

A biogázból első körben elektromos energiát állítunk elő és a keletkező hőenergia nagyobbik részét egy gyümölcsaszaló kisüzem kiszolgálására használjuk. A fennmaradó hőt pedig a település 25 házának fűtésére használjuk. Ezt egy hőcserélő berendezés beiktatásával működtetjük majd.

A fűtési szezonban azonban ez a hőmennyiség nem lesz elegendő, ezért a falu a biogáz-erőmű mellett egy biomassza-kazán beruházásra is pályázatot nyújt be. A két berendezés együttesen már alkalmas arra, hogy a település teljes elektromos energia-, és fűtési hőigényét döntő részben kielégítse. Nyári időben pedig akár a házak hűtése is megoldható vele.

Az erőmű által termelt áram jócskán meghaladja majd a település igényeit, ezért a többletet be kívánjuk táplálni a térség energiahálózatába. Ezzel bevételhez is juthat a falu.

A biogáz-üzem energiaellátását elsősorban a környéken termelt kukorica szárából, hulladékából biztosítjuk. A biomassza-kazánban pedig főként az árkok, közterületek tisztításakor, rendben tartásakor keletkező, a mezőgazdaságból illetve a kiskertekből származó növényi hulladékot, füvet, gazt, gallyakat használjuk majd fel.   

A biogáz-üzemről idén novemberben, a távhő-vezeték kiépítésére szolgáló pályázatról pedig 2010. márciusában születhet döntés. Az erőmű 250 millió, a távhő-hálózat körülbelül 70 millió, míg a biokazán 100 millió forintos beruházást igényelhet. A teljes rendszer 2010. novemberétől kezdheti meg az elektromos és hőenergia szolgáltatását. A megyeriek így a fűtési költségek harmadát takaríthatják meg.

A falu a zöldenergia hasznosításában segítséget kíván majd nyújtani mindazon településeknek, ahol hasonló megoldásokban gondolkodnak.

>>>

Amennyiben további érdekességekre is kíváncsi a legkisebb magyar faluval kapcsolatban, a www.onkormanyzat.mti.hu - azaz az Önkormányzati Sajtószolgálat keresőjébe írja be a Megyer szót, és böngésszen korábbi híreink között.